Stamboek keuring IBOP

Givenchy op stamboekkeuring met een sterpredicaat

Zaterdag 30 mei is Annemieke Buizer met Givenchy op stamboekkeuring geweest. Bij een stamboekkeuring kan een merrie worden aangeboden voor stamboekopname. Als zij volgens de jury aan de voorwaarden voor stamboekopname voldoet, wordt de merrie ingeschreven in het stamboek. Door te voldoen aan bepaalde eisen op het gebied van exterieur of prestatie kan een merrie een predicaat toegekend krijgen. Givenchy is ook nog eens een ster gekregen. Een paard dat het sterpredicaat krijgt toegekend, heeft bewezen een functioneel en correct gebouwd exterieur te hebben, dat het liefst aansprekend is en ras en uitstraling heeft, en voldoende aanleg voor de sport te beschikken.

“Givenchy is een goed bewegende merrie die goed kan schakelen. Ze stapt goed met ruimte en souplesse. In draf maakt ze een mooie houding en beweegt ze met een goede techniek en souplesse. In galop kan ze al mooi gesloten blijven en valt haar schakelvermogen op. We hebben haar een 8,5 voor de souplesse gegeven en louter achten voor de andere onderdelen”

Over de IBOP-proef;

Dressuurpaarden worden tijdens deze IBOP-proef gevraagd een individuele dressuurproef te rijden, gevolgd door een presentatie onder het zadel in een groep van twee tot vier combinaties. Hierin worden op aanwijzing van de jury de basisgangen getoond en ook worden een aantal tempowisselingen gevraagd. Voor vierjarigen wordt ook het wijken voor de kuit gevraagd en vijfjarige en oudere paarden moeten het schouderbinnenwaarts tonen. Er wordt gereden in een baan van 20 / 40 meter. In totaal kunnen er maximaal 100 punten worden behaald, bij 75 punten of meer is een merrie geslaagd.

Beoordeling IBOP dressuur

Onderdeel:
Stap (2x)
Draf (2x)
Galop (2x)
Souplesse
Houding en balans
Rijdbaarheid/werkwilligheid
Aanleg als dressuurpaard
TOTAAL

IBOP-proef

 • A-F-B-M-C binnenkomen in arbeidsdraf op de linkerhand;
 • Van H naar F van hand veranderen;
 • Bij A slangevolte met 3 bogen;
 • Tussen F en A arbeidsstap;
 • Van K naar M van hand veranderen;
 • Tussen K en A arbeidsdraf;
 • Bij B grote volte éénmaal rond; daarna bij B de hoefslag volgen in arbeidsgalop;
 • Bij A grote volte, op de volte enkele sprongen verruimen;
 • Tussen C en H arbeidsdraf;
 • Van F naar H van hand veranderen in middendraf;
 • Bij B grote volte, daarbij het paard de hals laten strekken;
 • Bij F overgang naar stap;
 • Bij K overgang naar draf;
 • Bij E grote volte éénmaal rond, daarna bij E de hoefslag volgen in arbeidsgalop;
 • Bij A grote volte, op de volte enkele sprongen verruimen;
 • Tussen C en M arbeidsdraf;
 • Van K naar M van hand veranderen in midden draf;
 • Tussen K en A arbeidsstap;
 • Bij A afwenden tussen X en G halthouden en groeten

Een KWPN-geregistreerde merrie die nog niet op de keuring is geweest, kan gelijk na afloop van de IBOP of EPTM worden aangeboden voor stamboekopname en bij voldoende score (m.u.v. tuigpaarden) ook ster worden verklaard. Ook eerder in het stamboek opgenomen merries kunnen tijdens deze stamboekkeuring, na afloop van hun IBOP of EPTM, worden aangeboden voor een hoger predicaat.

Haalt een in het stamboek opgenomen rijpaard- of Gelderse merrie al 70 punten voor exterieur, maar voor het vrijspringen/vrijbewegen niet de benodigde 75 punten (voor Gelderse paarden 70 punten), dan wordt deze merrie na het slagen voor haar IBOP automatisch ster. Een merrie die voorlopig keur is, wordt na het succesvol afleggen van de IBOP definitief keur.

Tuigpaardmerries kunnen alleen op de Centrale Keuring in aanmerking komen voor het predicaat ster. Stermerries worden na het succesvol afleggen van de IBOP definitief.

Alles over de IBOP Dressuurpaarden op de KWPN website.

 


 

IBOP Nistelrode: 13 merries geslaagd

30 mei 2015 | 22:01

Algemeen

Op de IBOP vandaag in Brabantse Nistelrode werd vooral in de dressuurrichting goed gescoord. Elf dressuurmerries slaagden, waarvan drie met minimaal 80 punten. Dagtopper bleek de Andretti-dochter Gigi V, die haar elitepredicaat verdiende dankzij een IBOP van 83 punten.
Van de 17 beoordeelde dressuurmerries slaagden er elf. “Dat is een mooi resultaat en we hadden drie opvallende merries”, licht inspecteur Toine Hoefs toe, die de paarden samen met Ine van Deurzen beoordeelde. Met 83 punten deed Gigi V elite (Andretti uit Olinda keur sport-dres v.Balzflug) van fokker A.M.J. Verhagen uit Sint Oedenrode de beste zaken. “Zij stapt heel goed en zuiver, met opvallend veel schoudervrijheid en lichaamsgebruik. Wanneer Gigi V begint te draven valt gelijk haar goede balans en sterke gebruik van het achterbeen op. De galop is krachtig en daarin zou ze nog wat meer houding mogen maken. Maar ze valt duidelijk op met haar balans, souplesse en kracht.” Voor de draf ontving de merrie een 9, naast 8,5-en voor de stap en souplesse.

Met 80,5 punten liet ook de Astrello-dochter Givenchy (uit Zarah ster v.Rhodium) van fokker Annemieke Buizer uit Nieuwerkerk aan de IJssel een mooie cijferlijst noteren. De springgericht gefokte schimmel deed beslist niet voor het dressuurgeweld onder. “Givenchy is een goed bewegende merrie die goed kan schakelen. Ze stapt goed met ruimte en souplesse. In draf maakt ze een mooie houding en beweegt ze met een goede techniek en souplesse. In galop kan ze al mooi gesloten blijven en valt haar schakelvermogen op. We hebben haar een 8,5 voor de souplesse gegeven en louter achten voor de andere onderdelen”, vertelt Hoefs over de Astrello-dochter. Een half puntje minder (80) ontving de Florencio-dochter Forlante (uit Tikita keur v.Havidoff, fokker W.M. van der Aa uit Vinkel) van W.I.C. Wouters uit Waarle. “Deze vijfjarige merrie stapt actief waarbij ze nog wat meer ruimte zou mogen hebben. Ze draaft met veel techniek in de benen, souplesse en houding. In de galop valt zeker de afdruk en de techniek positief op en daar hebben we haar een 8,5 voor gegeven”, aldus Toine Hoefs.

Van de vier deelnemende springmerries slaagden er twee. De hoogste punten (77) gingen naar de zesjarige Vingino-dochter Extase (uit Akerendam ster IBOP-spr sport-spr prok v.Guidam) van fokker E.A. van Manen uit Bennekom. De merrie was eerder al in het stamboek opgenomen met een bovenbalk van tweemaal 70 punten en werd nu direct ster. De goed galopperende merrie scoorde met haar reflexen, vermogen en instelling waarvoor ze achten ontving.

IBOP Nistelrode: 13 merries geslaagd

Meer over Predicaten merries en de het sterpredicaat op de KWPN website

Stamboek keuring IBOP Stamboek keuring IBOP Stamboek keuring IBOP Stamboek keuring IBOP Stamboek keuring IBOP Stamboek keuring IBOP