ManegeHitland ruiterbewijs

Haal je Ruiterbewijs op manege Hitland

Wil jij onbezorgd door het Hitland bos rijden?

Op manege Hitland starten wij binnenkort met de cursus voor het vernieuwde Ruiterbewijs. Al jaren organiseren wij de cursus voor het ruiterbewijs op pensionstal Parkzicht en ook daar zal weer een nieuwe cursus gaan starten.

Het Ruiterbewijs is erkend door het ministerie van landbouw, Natuurbeheer en voedselkwaliteit. Op weg naar het ruiterbewijs ontwikkel jezelf als ruiter en leer je verantwoord en veilig buiten rijden. Daarnaast is het bezitten van het ruiterbewijs in steeds meer natuurgebieden en op de openbare weg verplicht gesteld.

Wil je buiten rijden met een lease, manege paard, is dit verzekeringstechnisch verplicht gesteld. Het vernieuwde Ruiterbewijs gaat een stap verder als het “verouderde” Ruiterbewijs en is iets moeilijker en er is ook een obstakel proef bij inbegrepen.

Voorafgaand aan de opleiding tot het Ruiterbewijs kun je eerst het Certificaat Buitenrijden 1 en 2 halen. Vind je de opleiding tot het Ruiterbewijs nog een stapje te hoog, dan is het volgen van de opleiding CBR1 en CBR2 een goed alternatief

Stap 1: Het Certificaat Buitenrijden 1 (CBR1)

Het CBR1 is het eerste certificaat wat je kunt behalen in jouw opleiding naar het FNRS Ruiterbewijs. Tijdens deze opleiding leer je de basisbeginselen van het omgaan met paarden en leer je op een plezierige en verantwoordelijke wijze buiten te rijden. Om deel te kunnen nemen aan de opleiding tot CBR1 moet je minimaal op F4-niveau rijden. (FNRS proef 4). Tijdens het examen is de balans van de ruiter enorm belangrijk, er wordt een kruisje gesprongen van 30 cm, stukje behendigheid, leren met obstakels om te gaan, stukje horsmanship, omgang met paarden, begeleiden, opzadelen, verzorging, harnachement enz. Het theorie examen bestaat uit 25 vragen waarvan je 20 goed moet hebben.

Wil je meer weten over CBR1 en 2 kijk dan op de website van de FNRS. fnrsvoorruiters.nl

Wij willen de cursus aanbieden voor diegenen die al een keer rijles in de week hebben op een manegepony of paard tegen een gereduceerd tarief.  Let op: de cursus is niet geschikt voor beginnende ruiters! De minimum leeftijd voor het CBR1 en 2 adviseren wij vanaf 11 jaar.

De cursus voor het Certificaat CBR1 op onze manege houdt in:

  • 5 praktijklessen + aansluitend 5 theorielessen € 57,50 (manege pony/paard) € 50,– (privé pony/paard)
  • + theorie examen training (theorielessen zijn inclusief koffie/thee of frisdrank)
  • 2 theorieboeken € 25,-
  • Examenkosten inclusief lunch € 20,-
  • Huur manegepaard examendag € 12,50

Wie weet als we snel kunnen starten met het Certificaat CBR1, kunnen we voor de zomer al het examen plannen. Lid zijn van de FNRS en in het bezit zijn van een ruiterpaspoort is verplicht.

Zodra de cursus CBR1 met goed gevolg is afgelegd, vervolgen we de cursus CBR2 waar alles nog een stapje verder gaat richting het echte Ruiterbewijs. Theorieboeken hebben jullie dan al en hoeven dan nog niet eens extra te worden aangeschaft. Steeds meer obstakeloefeningen komen er bij waar echt goed op getraind moet worden.

Dit is tevens de laatste stap naar het echte Ruiterbewijs, daar komt ook het buiten rijden in het verkeer bij kijken. Ook hier hoeven geen extra theorieboeken voor te worden aangeschaft. Hier is een minumum leeftijd van 12 jaar verplicht gesteld.

De lessen zijn op zaterdagochtend 8.30 – 11.00 praktijk en theorie.

De praktijk zal in de buitenbak gehouden worden en de theorielessen in de foyer.

  • Les 1 zaterdagochtend 2 mei
  • Les 2 zaterdagochtend 9 mei
  • Les 3 zaterdagochtend 16 mei
  • Les 4 zaterdagochtend 23 mei
  • Les 5 zaterdagochtend 30 mei

Examendatum bepalen we tijdens de cursus.

Als je een les niet kunt, is er de mogelijkheid om deze les in te halen op een ander tijdstip in overleg met de instructrice.

Aanmelden voor de cursus CBR1 kan in de foyer achter de bar, of via de email.

Meer informatie over het kan je vinden op; Ruiterbewijs.nl

ruiterbewijs